NAJKVALITETNIJU KREMU ZA SVOJU BEBU NAPRAVIT ĆETE SAMI!

podeli

 

 

Aromaterapeut Saša Radulović otkrio je korak po korak upute kako kod kuće napraviti kvalitetnu kremu za dječju kožu po uzoru na Pavlovićevu mast.

 

Lanolin omekšava kožu, štiti je od isušivanja i prodire u njezine dublje slojeve. Biljna ulja, hidrolati i eterična ulja koja mu se dodaju za izradu hranjive masti poznatije kao Pavlovićeva mast dodatno hrane i vlaže kožu.

Pavlovićevu mast će mame prepoznati kao pravu zaštitu nježne bebine kože, pogotovo kad dođe hladnije vrijeme.

Na njoj su odrasle generacije. Originalnu Pavlovićevu kremu izumio je prije 70 godina pedijatar Živorad Pavlović, a tradiciju je nastavio njegov sin.  Najkvalitetniji sastojci Originalna Pavlovićeva mast sadrži osam tvari: cink, talk, vodu gorkog badema, blagi rastvor borne kiseline te u osnovi lanolin, vazelin i parafinsko ulje. Zbog borne kiseline, doduše, namijenjena je djeci starijoj od tri godine.

 

Postoji i verzija te kreme za mlađu djecu i bebe, a svoju kremu, koju možete koristiti i za novorođenčad, lako možete napraviti sami kod kuće. Čak i bogatiju jer će se temeljiti na kvalitetnijim sastojcima koje sami izaberete. Prednost je i što recepturu možete prilagoditi, ovisno o potrebama vas ili bebe.

 

Potrebni su lanolin, biljno ulje, hidrolat i eterična ulja. 

“Kombinacijom ovih sastojaka možete napraviti jednostavnu ili pak vrlo bogatu i hranjivu kremu. Lanolinska krema naziva se još i krema ‘u hladnoj pripravi’ jer nije potrebno zagrijavanje sastojaka, nego je dovoljno sve dobro izmiješati.

U kremu nije potrebno dodavati emulgatore jer je lanolin sam po sebi emulgator koji povezuje sastojke. Mnoge polaznice mojih radionica ističu da otkad su prvi put izradile lanolinsku kremu i počele je redovito koristiti, ne mogu više zamisliti dan bez nje”, objašnjava aromaterapeut Saša Radulović iz udruge Anias de Moras, koji nam je otkrio recept za izradu domaće Pavlovićeve masti.

 

Idealna zaštita od pelenskog osipa Lanolinska mast služi za njegu obraza zimi, ruku, suhih laktova, peta i pelenskog područja kod beba. Ono što treba imati na umu, dodao je, da su ljekoviti samo najkvalitetniji sastojci. “Treba koristiti hladno prešana ulja jer rafinirana gube ljekovite sastavnice. Hidrolati moraju biti bez dodataka alkohola i sintetskih konzervansa, a eterična ulja kvalitetna i kemotipizirana”, zaključuje Radulović.

Lanolin je jedan od najstarijih i najčešće primjenjivanih emulgatora u farmaciji tijekom 20. stoljeća, a i danas se masovno koristi u kozmetici, pogotovo kod njege bebine kože. Koža novorođenčeta je deset puta tanja od kože odrasle osobe, a žlijezde lojnice ne proizvode dovoljno masnoće koja ima zaštitnu ulogu. Zato je važan sloj prirodne kreme u pelenskom području, između kože i mokre pelene. Naime, dulji kontakt s mokraćom i stolicom gotovo u pravilu izaziva pelenski osip.

 

Recept za domaću dječju kremu

 

1. Izvažite 20 g lanolina i dodajte mu 20 ml nevenova ulja. Za izradu kreme možete koristiti i domaće kantarionovo ili bademovo ulje, ulje marelice, noćurka… Lanolin je masnoća dobivena iz pročišćene ovčje vune.

 

2. U posudici izmiješajte sastojke. Smjesa se teže miješa pa si možete pomoći tako da je lagano zagrijete u vodenoj kupelji. Želite li masniju kremu, manji udio vodene faze i veći lanolina je moguć.

 

3. Kad smjesa postane homogena, nakapajte pet kapi eteričnog ulja, npr. geranija, i polako ulijevajte 50 ml hidrolata, npr. ruže, i dalje miješajući. Hidrolat je cvjetna vodica, nusprodukt pri proizvodnji eteričnih ulja.

 

4. Kad masa postane jednolična, krema za njegu kože je gotova. Spremite je u staklenu posudicu, zatvorite i nastojte potrošiti u 50 dana. Treba imati na umu da su ljekoviti samo kvalitetni sastojci.

 

podeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *